Articole

Cât de important este somnul pentru înotători?

fetita-somn

Cele mai multe persoane care încep practicarea unui sport în mod consecvent, fie că sunt copii sau adulți, știu foarte bine faptul că antrenamentele combinate cu o alimentație adecvată sunt esențiale pentru obținerea unor rezultate cât mai bune. Însă mulți dintre ei uită de un factor extrem de important în ceea ce privește modul în care organismul nostru reacționează la această schimbare a nivelului sau a intensității activității fizice desfășurate pe parcursul unei zile sau a unei săptămâni. Acest factor este SOMNUL

 

Beneficiile somnului 

În timpul somnului, corpul efectuează o serie de procese reparatorii fizice, cum ar fi: refacerea musculară, creșterea masei musculare, creșterea osoasă sau oxidarea țesutului adipos. Toate acestea sunt complementare refacerii la nivel psihic, care este și ea esențială pentru o concentrare maximă în timpul unei sesiuni de antrenament.

Durata medie de somn recomandată de către specialiști este între 7 și 9 ore. Însă fiecare persoană are un ritm metabolic diferit și poate avea nevoie de un număr mai mare sau mai mic de ore de odihnă. Durata somnului la majoritatea persoanelor depinde foarte mult și de restul programului zilnic: orele de muncă sau de școală. 

 

Somnul și activitatea fizică

Un lucru este cert însă, odată cu creșterea nivelului de solicitare fizică, cererea organismului pentru odihnă crește proporțional. Cu cât antrenamentele devin mai intense, cu atât este nevoie de o perioadă mai lungă de odihnă. Atleții de performanță au obiceiul de a trage și un pui de somn în timpul zilei, între antrenamente. Acest repaus de durată scurtă contribuie în mod semnificativ la o refacere cât mai rapidă a sportivului.

 

Stagiile somnului și REM

Somnul are 5 stagii individuale denumite 1, 2, 3, 4 și REM (Rapid Eye Movement). În REM somnul este cel mai profund, iar refacerea este la maximum. Pentru a ajunge în starea REM, este nevoie de aproximativ 90 de minute. Perturbarea somnului în acest interval de timp duce la extinderea duratei stagiului nonREM și implicit o durată a stagiului REM redusă. 

 

Cum ne pregătim pentru un somn odihnitor?

Există o serie de recomandări în ceea ce privește modul în care pregătirea pentru somn și somnul în sine să fie cât mai eficiente:

- camera trebuie să fie întunecată și răcoroasă;

- temperatura ambientală să fie în jur de 18ºC;

- zgomotul ambiental să fie redus la minim;

- hainele și așternuturile de pat trebuie să fie cât mai comode și să permită o respirație optimă a pielii;

- evitați utilizarea televizorului sau a telefonului înainte de somn, mai degrabă citiți o carte;

- nu mâncați cu cel puțin 1 oră jumate înainte de culcare;

- dacă participați la o competiție ce necesită o deplasare pe mai multe zile, încercați să ajungeți cât mai repede, astfel încât să vă obișnuiți cu camera și patul în care veți dormi.

 

Somnul și înotul

Majoritatea înotătorilor amatori și profesioniști își desfășoară antrenamentele sau o parte din antrenamente dimineața. Pe lângă faptul că trezirea de dimineață reprezintă o problemă pentru mulți dintre noi, în combinație cu temperatura oarecum redusă a apei, fac ca impactul atât asupra fizicului (prin nevoia reglării temperaturii), cât și asupra psihicului (concentrarea asupra seturilor din cadrul antrenamentului) să fie mult crescut față de alte sporturi desfășurate în aer liber sau în săli de antrenament. Lipsa unui program de odihnă adecvat nivelului de pregătire și solicitare fizică poate duce la accidentări și la scăderea performanței per global. 

 

În concluzie, nu neglijați odihna de care corpul vostru are nevoie și pe care în mod cert o solicită ca urmare a activității fizice desfășurate! Un corp odihnit va răspunde unui antrenament și unei diete adecvate prin creșterea performanțelor conform prognozelor antrenorilor și a așteptărilor sportivilor. 

 

SOMN UȘOR!!

 

 

Referințe: 

[1] The importance of sleep for Athletic Performance, Geoff J.G. Marshall, MSc, CSCS and Anthony N. Turner, MSc, CSCS*D Strength and Conditioning Journal Volume 38, Number 1, 2016

[2] Sleep in elite athletes and nutritional interventions to enhance sleep, SL Halton, Sports Med. 2014 May;44 Suppl 1:S13-23. doi: 10.1007/s40279-014-0147-0.

[3] How important is sleep for swimmers, SwimSwam

[4] How much should swimmers sleep, YourSwimLog

 

Galerie foto

  • fetita-somn

Sar putea să-ți placă și ...