Articole

De ce să-ți duci copilul la înot?

Înotul pentru copii

 

DE CE SĂ-ȚI DUCI COPILUL LA ÎNOT?

 

Condiție fizică și coordonare motrică - Orice activitate sportivă practicată cu regularitate reduce riscul obezității infantile. Înotul este excelent din acest punct de vedere, deoarece oferă un exercițiu cardiovascular cu beneficii majore pentru sănătatea inimii și a plămânilor. De asemenea, datorită complexității sale, înotul necesită o coordonare eficientă a tuturor grupelor mari de mușchi: mușchii brațelor, mușchii picioarelor, mușchii abdomneului și mușchii spatelui.

 

Siguranță - În raportul din 2012 al European Child Safety Alliance, înecul este prezentat ca fiind cea de-a doua cauză de deces în rândul copiilor la nivel european. Iar din păcate, România ocupă locul 3, cu 5 decese la suta de mii de locuitori. Inițierea în înot de la vârste fragede poate reduce acest ricu cu până la 90%.

 

Disciplină și spirit de echipă - Pe durata antrenamentelor, sportivii sunt nevoiți să se concentreze pentru perioade lungi de timp asupra unor acțiuni monotone, repetitive și fără beneficii imediate. Efectuarea acestui tip de exerciții implică un grad ridicat de auto-disciplină și motivație. Încurajarea colegilor atât în timpul antrenamentelor, cât și la competiții imprimă un spirit de camaraderie cu care vor rămâne pe tot parcursul vieții.

 

Încredere în forțele proprii - Pentru un copil de 4 ani, un simplu salt în apă de pe marginea bazinului poate fi o provocare. Însă în momentul în care același copil ajunge să înoate 4 lungimi de bazin fără oprire, încrederea în forțele proprii crește exponențial. O astfel de realizare deteremină pe termen lung o mai bună înțelegere a modului în care obiectivele stabilite corect pot fi și îndeplinite.